Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische druiven

autochtoon, markant en oeroud

Zweigelt

Zweigelt, ook in Kroatië

Geplaatst op: 9 november 2019
Deze blog gaat over Zweigelt, een jonge rode druif die van origine niet uit Kroatië afkomstig is. Want Kroatië kent vele bijzondere autochtone druiven maar de Zweigelt is dat zeker niet. Dat neemt echter niet weg dat er in het oosten van Kroatië wel fantastische wijn van wordt gemaakt.

De druif Zweigelt is nog een vrij jonge druif. Het is een rood druivenras ontwikkeld door Fritz Zweigelt in 1922. Hij werkte in Oostenrijk aan het Instituut voor wijnbouw in Klosterneuburg en heeft daar een nieuwe druif ontwikkeld uit een kruising tussen Blaufränkisch en St. Laurent. Het doel van deze kloon was om een druivenras voor rode wijn te creëren dat beter bestand is tegen ziekten en in staat is om hogere opbrengsten te produceren.

Er wordt rode wijn met uiteenlopende stijlen gemaakt gemaakt van deze druif maar meestal kenmerken ze zich wel door een violet-rode kleur en soepele fruitigheid. De wijn kan uitstekend zonder houtlagering. Als de opbrengst per hectare laag gehouden is zijn het ook uitstekende bewaarwijnen die wel mooi in eiken vaten kunnen rijpen. Zweigelt wijnen kan je vergelijken met jonge Italiaanse Barberas tot kruidige Franse Côte-du-Rhônes.

In Oostenrijk wordt de druif ook gebruikt voor rosé sekt. In Kroatië gebruiken ze voor de rosé bubbels dan juist weer de Frankovka, ofte wel de Blaufränkisch, de moederdruif.

Waar groeit Zweigelt

Zweigelt groeit in Oostenrijk overal langs de Donau. De druif is, met 14% van de totale aanplant, na Grüner Veltliner het belangrijkste druivenras van Oostenrijk en dus niet de moederdruif Blaufränkisch.

In Slavonië (oost-Kroatië) groeien zowel de Zweigelt als de Frankovka, wat weer een synoniem is voor de Blaufränkisch. Geinig is dat in Slavonië juist de Frankovka weer dominant is voor de rode wijnen en de Zweigelt een veel kleinere rol heeft.

Verder groeit de druif ook in Hongarije, Slowakije, Groot Brittannië, Canada en Japan. Onderaan deze pagina staat een lijst met synoniemen waaronder de druif bekend staat.

Duister verleden

In bepaalde regio’s krijgt de Zweigelt met een andere benaming te maken. Dit heeft alles te maken met het vroegere lidmaatschap van Fritz Zweigelt bij de nazi-partij. Vele wijnboeren in Oostenrijk weigeren daarom de naam Zweigelt op hun etiket te vermelden en geven er een eigen naam aan.

Vorig jaar heeft een groep kunstenaars in Oostenrijk een campagne gelanceerd om de naam Zweigelt een tweede keer te hernoemen, nadat deze druif al een keer eerder was omgedoopt (toen tot Rotburger). Het Oostenrijkse wijnpromotieorgaan Österreich Wein Marketing heeft gezegd open te staan voor dit debat en een naamswijziging. Wellicht dat dit in de nabije toekomst nog tot stand gaat komen.

Misschien moeten we er dan ook maar een mooie Kroatische naam voor verzinnen. Even een paar hersenspinsels. We denken bijvoorbeeld aan een vertaling van ‘fruitig druifje’, wat dan weer Voćno Grožđe wordt. Of ‘iedereen houdt van hem’, dat wordt dan Svi Ga Vole, dat plakken we dan aan elkaar tot Svigavole en wordt uitgesproken als Swiegawole. Leuk?

Wij hebben de volgende wijnen die zijn gemaakt van de Zweigelt druif: Feravino Dika Zweigelt en Feravino Classic cuvee.
In November 2019 is de Dika Zweigelt 2017 door de beroemde wijnschrijver Hubrecht Duijker benoemd tot 'Best uit de Test'.


Synoniemen voor Zweigelt:

Blauer Zweigelt en Rotburger (Oostenrijk), Zweigeltrebe (Tsjechië, Slowakije en Japan).

Verwante druiven:

Zweigelt is een kruising tussen Blaufränkisch en Saint-Laurent en het is een kleinkind van Gouais Blanc en Pinot.
Zweigelt is weer gebruikt om Cabernet Moravia (Tsjechië) en Roesler (Oostenrijk) te kweken.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.