Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

Sinaasappel trifle

Sinaasappel, munt en ricotta trifle (nagerecht)

Geplaatst op 10 februari 2024

Nagerecht | Snack | 30 minuten

Prošek is een Dalmatische zoete wijn die gastronomisch breed inzetbaar is. Hij gaat heel goed samen met smaken van rozijnen, vanille, kaneel, munt en sinaasappel. Vandaar dat wij een mooie trifle bedacht hebben met diverse laagjes waarin deze aroma’s naar voren komen. Het verschil in mondgevoel van de diverse lagen in combinatie met de wijn maakt dit een super spannend geheel.

Ingrediënten voor 2-4 personen (dit recept is voldoende voor 2 grote of 4 kleine porties, afhankelijk van de grote van het glas):

Voor de rozijnen:
• 100 gram rozijnen
• 200 milliliter Jakov Prošek

Voor de rijstpudding:
• Klont boter
• 60 gram arboriorijst
• 50 milliliter Jakov Prošek
• 250 milliliter vers sinaasappelsap

Voor de ricottavulling:
• 250 gram ricottakaas
• 3 taksjes munt
• 2 zakjes vanillesuiker
• 2 eetlepels kristalsuiker
• 1 theelepel sinaasappel zest

Verder nodig:
• 10 kaneelkoekjes (Langetjes kaneel)
• 2-4 plakken roombotercake
• 50 gram amandelschaafsel


Bereidingswijze:

Begin met het marineren van de rozijnen. Schep de rozijnen in een schone weckpot en vul af met Prošek totdat de rozijnen helemaal onder staan. Doe dit minimaal 24 uur van tevoren, nog beter is een week van tevoren. Zet de afgesloten pot weg in de koelkast.

Bak in een droge koekenpan het amandelschaafsel heel voorzichtig op laag vuur onder voortdurend husselen mooi lichtbruin. Zat dit weg en laat afkoelen.

Maak daarna de rijstpudding. Laat hiervoor een klont boter smelten in een klein pannetje. Bak daarin de arboriorijst kort aan en blus af met de Prošek. Pers het sinaasappelsap en roer dit in kleine porties door de rijst, net zolang tot al het vocht is opgenomen en de rijst lekker smeuïg is geworden. Laat dit vervolgens afkoelen. Je kunt dit eventueel versneld doen door het pannetje in een bak met koud water te zetten.

Neem nu de glaasjes die je gaat gebruiken om de trifle in te maken. Snij dunne plakken cake en steek er met het glas rondjes uit. Haal deze rondjes cake uit het glas en leg weg voor gebruik later.

Nu is het tijd om de trifle te gaan bouwen. Doe de kaneelkoekjes (Langetjes) in een ziplock en sluit deze af. Sla en rol de koekjes met een deegroller tot fijne kruimels. Schep dit als eerste laag onder in de glaasjes. Daar bovenop mag een laag van de afgekoelde sinaasappel-rijstpudding.

Verdeel nu de ricotto over twee bakjes. 125 gram per bakje. Voeg aan het eerste bakje een zakje vanillesuiker, 1 eetlepel kristalsuiker en de gehakte blaadjes van 3 takjes munt toe. Roer dit tot een gladde massa. Schep dit vervolgens als volgende laag in de trifle.

Druk nu voorzichtig de uitgestoken cake rondjes in de glaasjes als volgende laag. Pak vervolgens de Prošek-rozijnen uit de koelkast. Schep een laagje van de rozijnen op de cake. Het is prima als de cake hierbij wat besprenkeld wordt met het vocht uit de weckpot.

Roer nu 1 zakje vanillesuiker, 1 eetlepel kristalsuiker en de sinaasappel zest door de andere helft van de ricotta. Roer ook dit tot een gladde massa. Schep dit als volgende laag op de trifle. Zet nu de trifles afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Maak tenslotte vlak voor serveren de trifle af met een laag gebruineerd amandelschaafsel en een takje munt.


Wijn erbij:
Hierbij drinken we uiteraard ook de Jakov Prošek van Vinoplod. Alle smaken van dit dessert (vanille, munt, sinaasappel, kaneel en rozijnen) passen perfect bij de wijn. De wijn wordt er superfris van. Het zoet van de wijn gaat op in het dessert en de zuren van de wijn samen met de mooie rozijnenaroma’s komen prachtig naar voren.

Het verschil in mondgevoel van de diverse lagen in combinatie met de wijn maakt dit een super spannend geheel.

Sinaasappel trifle 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.