Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

abc

Het ABC van Kroatische wijn

Geplaatst op 21 Oktober 2019

Je kunt allerlei wonderlijke termen tegenkomen op een etiket van een wijn uit Kroatië. Maar wat betekenen die rare dingen allemaal? In het ABC van Kroatische wijn leggen we het allemaal voor je uit.

Bijelo:
Wit. Aanduiding voor de kleur van de druiven en de wijn. ‘Bijelo vino’ is dus witte wijn.

Bogdanuša: Druivenras. Letterlijk betekent het ‘Godsgeschenk’. Dit witte druivenras groeit met name op het Dalmatische eiland Hvar.

Crljenak Kaštelanski: Druivenras. De oerdruif en moeder van de Kroatische Plavac Mali, Italiaanse Primitivo en Californische Zinfandel.

Crno: Zwart. Aanduiding voor de kleur van de druiven en de wijn. Kroaten gebruiken Crno als aanduiding voor blauwe druiven en ‘Crno vino’ is dus rode wijn.

Dalmacija: Wijnregio. De regio ligt in het zuiden van het land aan de kust. Er heerst een heet en droog subtropisch klimaat. In het Nederlands is de regio bekend onder de naam Dalmatië. En inderdaad van de 101... hier komen ook de Dalmatische witte honden met zwarte stippen vandaan.

Desertno vino: Dessertwijn

Dingač: Wijnregio. De eerste beschermde regio in Kroatië sinds 1963, gelegen op de zuidhellingen van het Dalmatische schiereiland Peljesac, net ten noorden van de stad Dubrovnik. De druiven die hier verbouwd worden zijn Plavac Mali druiven.

Frankovka: Druivenras. Groeit in de regio Slavonië en is in andere landen bekend onder de naam Blaufränkisch.

Graševina: Druivenras. Het is de meest gebruikte druif voor witte wijn in Kroatië. Ook bekend onder de naam Welschriesling. Echter vinden de experts in de wijnwereld dat dit inmiddels een echt eigen druivenras genoemd kan worden.

Hrvatska: Kroatië. De Kroatische benaming voor Kroatië is ‘Republika Hrvatska’.

HR: Afkorting voor ‘Republika Hrvatska’. Het staat ook achterop auto's als aanduiding dat ze uit Kroatië komen. En het is de internetaanduiding van Kroatië, .hr betekent dus niet dat iets uit Hongarije komt zoals mensen soms denken.

Istra: Wijnregio. In het Nederlands bekend onder de naam Istrië. Het ligt in het noordwesten van het land vlakbij Italië. Er heerst een gematigd klimaat met vrij constante neerslag gedurende het jaar.

Kvalitetno: Kwaliteitsaanduiding. Dit is een kwaliteitswijn die tussen de tafelwijn en de premium wijn in zit.

KZP: Kontroliranim Zemljopisnim Podrijetlom ofte wel een beschermde oorsprongs benaming.

Pinot Sivi: Druif. Sivi betekent ‘grijs’ in het Kroatisch. Dit is dus de Pinot Gris.

Pjenušac: schuimend, ofte wel de aanduiding voor bubbelwijn.

Plavac Mali: Druivenras. Letterlijk betekent het ‘kleine blauwe’. Het is een ‘oerbroer’ van de Italiaanse Primitivo en de Californische Zinfandel.

Poluslatko: Half-zoet

Polusuho: Half-droog

Pošip: Druivenras. Groeit voornamelijk op de Dalmatische eilanden Korčula en Hvar en een beetje op het vaste land van Dalmatië.

PP: Poljoprivredna Proizvodnja, agrarisch productiebedrijf.

Proizvedano od sorte...: Geproduceerd van de druivensoort...

PZ: Poljoprivredna Zadruga, de Kroatische benaming voor een coöperatie.

Rajnski Rizling: Druivenras. Een andere benaming voor de Rheinriesling.

Slavonija: Wijnregio. De regio ligt in de oostelijke binnenlanden van Kroatië tussen Hongarije, Servië en Bosnië in. Er heerst een landklimaat.

Suho: Droog. Dit is dus de aanduiding voor een droge wijn.

Tribidrag: Druivenras. Andere naam voor de oerdruif Crljenak Kaštelanski.

Vinar: Wijnmaker

Vinarija: Wijnhuis.

Vino: Wijn

Vrhunsko: kwaliteitsaanduiding. Letterlijk de ‘Top-kwaliteit’. Gebruikt voor de premium kwaliteitswijnen.

Zagorje: Wijnregio. De regio ligt in het bergachtige noorden van Kroatië tegen Slovenië aan. Er heerst een gematigd bergklimaat.

Zie je nog iets op een etiket van een fles staan wat niet in deze lijst staat en waarvan je wel denkt wat is dat nou weer? Laat het ons weten dan zetten we het er bij.


abc2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.