Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Wijngebied Zagorje

Kroatische wijngebieden – Zagorje: de koele heuvels van noord Kroatië

Geplaatst op 11 April 2021

De Kroatische hooglanden is een heuvelachtig gebied in het noorden van Kroatië. Uit het koele klimaat dat hier heerst komen frisse levendige wijnen van (voornamelijk) internationaal bekende druiven.

De hooglanden van Kroatië is de koudste wijnregio van Kroatië rondom de hoofdstad Zagreb. Het landschap bestaat uit heuvels (niet echt enorme bergen) en pittoreske kleine wijngaarden.

Het gebied is onderverdeeld in diverse subregio’s met namen als Medimurje, Zagorje, Moslavina en Plešivica. Deze namen zijn wellicht wat lastig uit te spreken, de namen van de gebruikte druiven is een stuk minder ingewikkeld.

Er zijn namelijk, in tegenstelling tot de rest van wijnland Kroatië, niet veel inheemse variëteiten in deze regio. Voor de wijnproductie worden voornamelijk internationale variëteiten zoals Pinot Sivi (Pinot Gris), Rajnski Rizling (Riesling) en Sauvignon Blanc gebruikt.

Elzas en Moezel stijl
De beste wijnen uit dit gebied komen uit de regio Zagorje, het uiterste noorden tegen Slovenië aan. De meeste mensen rijden hier slechts doorheen op weg naar hun vakantiebestemming maar het is meer dan de moeite waard om de tolweg eens te verlaten en eens een mooi wijnhuis te bezoeken.

Het koele klimaat met zeer koude winters zorgt ervoor dat de wijnen intense aroma's en een hoge zuurgraad behouden, terwijl het heuvelachtige landschap ervoor zorgt dat er voldoende zon en wind is voor de wijnstokken.

De wijnen uit deze regio kunnen absoluut concurreren met de topwijnen uit de Elzas en de Moezel.

Bolfan ‘van de top’
Uit deze regio hebben wij momenteel één wijnhuis in ons portfolio, Bolfan Vinski Vrh. Vrij vertaald betekent dit: Bolfan wijn van de top. Het wijnhuis ligt dan ook letterlijk op de top van een berg. Vanaf het wijnhuis heb je 360 graden zicht op de wijngaarden en landerijen die op de hellingen rondom liggen.

Lees hier meer over het wijnhuis en de biodynamische werkwijze van wijnmaker Tomislav Bolfan.

Wijngebied Zagorje 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.