Istarska malvazija

Chardonnay, een druif van Kroatische afkomst

Geplaatst op: 3 juni 2017
De meest populaire witte druivensoort ter wereld, de chardonnay, heeft volgens alle wijnboeken zijn oorsprong in het oosten van Frankrijk, in de Bourgogne. Maar wat als ik nou vertel dat deze veelzijdige druif Kroatische wortels heeft?

Kroatië is een van de oudste wijngebieden ter wereld en heeft een waslijst aan autochtone druiven. Ook diverse internationaal bekende druiven hebben hun oorsprong in dit Balkanland. Eerder al is ontdekt dat de bekende Californische Zinfandel en de Italiaanse Primitivo hun voorouders hebben in de Kroatische kuststreek Dalmatië. Nu is ook gebleken dat een van de voorouders van de chardonnay-druif een Kroaat is.

Onlangs is een artikel verschenen in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters, van The Royal Society, waarin een groep wetenschappers de resultaten van DNA-profilering van chardonnay bekend maakt. Zij hebben uitgevonden dat één van de twee ouderlijke druiven Kroatisch is. Chardonnay is in feite een kruising tussen de Franse druif Pinot Noir en een inheemse Kroatische druif, Štajerska Belina.

Druif voor boeren en armelui
De Štajerska Belina, door de Fransen ook Gouais Blanc genoemd, was een van de meest voorkomende druiven tijdens de Middeleeuwen en werd verbouwd van Frankrijk tot centraal en midden Europa. Ondanks het feit dat deze druif alom aanwezig was in heel Europa zijn de experts er toch over uit dat de druif zijn oorsprong heeft in Kroatië.

Historisch gezien werd Štajerska Belina beschouwd als een minderwaardige druivensoort die voornamelijk werd geplant door boeren en armelui. In Frankrijk werd Gouais Blanc (Štajerska Belina dus) merendeels geplant in de plattelandsgebieden voor boerenconsumptie, terwijl de adel de druiven van de Pinot-familie liet groeien. Leuke conclusie is dus dat de chardonnay druif een kind is van een arme boer en een adellijke dame.

Vanwege zijn bedenkelijke kwaliteit werd Gouais Blanc uiteindelijk in Frankrijk in de ban gedaan en is uitgestorven. In Kroatië is de druif nog wel te vinden in de wijngaarden van het noordwesten en de centrale delen van het land. Je zult echter zelden een fles wijn van deze druif tegenkomen in een winkel. Men maakt van deze druif meestal een tafelwijn vermengd met andere druiven.

Nog meer kinderen
Interessant is verder dat de kruising tussen Štajerska Belina en Pinot Noir niet alleen chardonnay heeft voortgebracht maar ook nog andere druivensoorten. Kruisingen van dezelfde twee druiven hebben ook notabele variëteiten als gamay (de beroemde druif van Beaujolais), aligote, auxerrois, franc noir en melon voortgebracht.

We kunnen zeggen dat deze druivensoorten allemaal verschillende kinderen zijn van dezelfde ouders. Bijzonder is wel dat de kinderen zowel rood als wit zijn. Zo is de chardonnay bijvoorbeeld wit en de gamay rood. Het is vergelijkbaar met puppies. Als de ouders verschillend van kleur zijn, kunnen de pups bijvoorbeeld wit, zwart of gemengd worden.

Kroatische chardonnay
In Kroatie produceert men al jarenlang wijnen van chardonnay. Maar de Kroatische wijnmakers kunnen vandaag de dag hun chardonnays met nog meer trots presenteren. De druif is tenslotte gedeeltelijk Kroatisch.

Vandaar dus ook dat wijnimporteur Croatiangrapes.com besloten heeft om een nieuwe wijn in het assortiment op te nemen die gemaakt is van chardonnay. En om de wijn een opmerkelijker karakter te geven met nog meer Kroatische wortels is deze nieuwe wijn vermengd met de autochtone graševina.

Door: Diederik Swart, wijninkoper Croatiangrapes.com


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.