Croatiangrapes blog logo

Recepten bij Kroatische wijn

van autochtone druiven

parelspeltrisotto

Risotto van parelspelt met feta, munt, bimi en gefrituurde zuurkool (hoofdgerecht)

Geplaatst op 18 november 2021

Hoofdgerecht | 60 minuten

We zijn een samenwerking aangegaan met Greenage. Dit bedrijft importeert en verhandeld vele bijzondere biologische producten. We willen samen meer optrekken om de verkoop van biologische producten naar een hoger plan te trekken. Om deze samenwerking te vieren hebben we dit recept ontwikkelt. Het is gebaseerd op een prachtig Greenage product speciaal voor een eco-wijn van wijnhuis Kabola.

Ingrediënten voor 2 personen:

• 200 gram biologische zuurkool
• 100 gram Greenage parelspelt
• 200 gram bimi (ook bekend als broccolini of broccoliasperges)
• 500 milliliter groentebouillon
• 100 milliliter Malvazija (witte wijn)
• 2 sjalotjes
• 1 teen knoflook
• 10 takjes verse munt
• 40 gram feta
• 300 milliliter arachideolie
• olijfolie
• Peper
• Zout

Bereidingswijze:

Begin met het uitspreiden van een droge theedoek op het aanrecht. Spreid daarop de helft van de zuurkool uit. Vouw de doek dicht en klop de zuurkool zo droog mogelijk. Hoe droger is beter, dus als de zuurkool nog best nat is herhaal je deze stap nogmaals met een droge doek. Maak daarna de sliertjes zuurkool een beetje los met een vork.

Zet ondertussen een klein pannetje met de arachideolie op het vuur en laat dit heet worden. Frituur daarna de zuurkool in kleine hoeveelheden gedurende twee tot drie minuten tot het lichtbruin is. Je kunt de sliertjes losroeren met een schuimspaan en daarna uit de pan scheppen en laten uitlekken op keukenpapier.

Snipper ondertussen de sjalotjes heel fijn. Neem een pan met een dikke bodem en laat daarin een scheut olijfolie heet worden. Bak hierin de sjalotjes tot ze een beetje glazig zijn. Gooi dan de parelspelt erbij en roer dit twee minuutjes even door.

Blus dit voorzichtig af met twee keer 50 milliliter witte wijn. Roer het door tot het goed is opgenomen door de parelspelt. Daarna mag je ieder keer een kleine soeplepel bouillon toevoegen en roer dit goed door. Voeg pas weer bouillon bij als de vorige schep goed is opgenomen. Blijf dit doen tot alle bouillon is opgenomen. Dit is een bewerkelijk en tijdrovend klusje. Zet het vuur niet te hoog en loop niet weg bij je pan om aanbranden te voorkomen.

Hak ondertussen een knoflookteentje fijn als de parelspeltrisotto bijna klaar is roer je de f knoflook en de rest van de zuurkool erdoor. Zet het vuur helemaal zacht en laat de smaken even goed intrekken. Breng vervolgens op smaak met zout en peper.

Neem ondertussen een grote koekenpan en laar hierin ook wat olijfolie heet worden. Roerbak hierin de bimi in een minuut of vier beetgaar en bestrooi ze met zout en peper.

Hak de munt (alleen de blaadjes) en verkruimel de feta. Nu kun je het bord opmaken. Schep de risotto erin. Leg de bimi’s er mooi naast. Stapel op de risotto de feta, munt en een toef gefrituurde zuurkool.

Wijn erbij:
De biologisch geproduceerde Istarska Malvazija van Kabola of de Medea Malvazija passen perfect bij dit gerecht. De munt sluit aan bij de aroma’s van de wijn die op zijn beurt weer perfect past bij de umami van de parelspelt.

De zuurkool boost de wijn en de bitters van de bimi maken de wijn zoeter waardoor de zuurkool er nog beter bij past. De feta accentueert de umami en maakt het geheel nog romiger.

Bij de gefrituurde zuurkool wordt de wijn juist weer heel droog waardoor elke combinatie van een hapje en een slokje opnieuw spannend is.

parelspeltrisotto 2

Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.