Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische wijn

techniek, geschiedenis en meer…

Kroatische wijnmixjes

Kroatische wijnmixjes

Geplaatst op 25 Augustus 2021

Namen als gemišt, bevanda, bambus en miš maš. Je komt ze bij de wijnsectie op drankenkaarten in Kroatië toch nog regelmatig tegen. Met name in de wat ouderwetse etablissementen. Maar wat zijn dit eigenlijk voor drankjes?

Het zijn allemaal benamingen voor wijncocktails. De meest bekende wijncocktail is de gemišt. Dit is eigenlijk een leenwoord uit het Duits (Gemischt) en je spreekt het ook op exact dezelfde manier uit. Het is een glas (droge) witte wijn gemengd met bubbelwater.

Dit drankje is vooral populair in het continentale deel van Kroatië. Het werd onder andere gedronken door de boeren op het land. Op die manier konden ze toch een beetje wijn drinken zonder direct met hun tractor in de sloot te rijden.

Vroeger bestond er ook nog een spričer. Dat is eigenlijk hetzelfde alleen is de wijn dan niet gemengd met bruisend mineraalwater maar met club soda, wat net even een andere smaak geeft.

Overigens is het mengen van wijn met water niet iets wat de Kroaten bedacht hebben. De Oude Grieken deden dit ook al en in het Nederlands gebruiken we ook al eeuwenlang de uitdrukking ‘water bij de wijn doen’.

Een andere wijncocktail is Bevanda, wat Italiaans is voor ‘drankje’. Dit is (meestal) rode wijn gemengd met plat water. Deze mix is vooral populair in Zuid-Dalmatië.

Wijn met frisdrank
Dan zijn er nog twee varianten waar we iets minder gecharmeerd van zijn. De eerste heet in Kroatië Bambus en is in andere landen bekend als Kalimotxo or calimocho. Dit is een glas rode wijn gemengd met een zelfde hoeveelheid cola.

En ten slotte hebben we dan nog Miš Maš, een wijncocktail die vooral in de haren ‘80 van de vorige eeuw populair was. Het is rode wijn gemengd met Fanta.

Dat het heden ten dage een stuk minder populair is heeft vooral te maken met de kwaliteit van de wijn. Want rode wijn ‘verkrachten’ met Fanta doe je uiteraard alleen als de kwaliteit van de wijn van een bedenkelijk niveau is.

En de Kroatische wijnen van vandaag, daar geniet je gewoon puur van.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.