Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische druiven

autochtoon, markant en oeroud

Bogdanusa

De 'goddelijke' druif Bogdanuša

Geplaatst op: 16 oktober 2016
Er zijn vele inheemse druivenrassen in Kroatië en een uitermate 'goddelijke' variant is de bogdanuša [bogdanoesjá]. Deze witte druif groeit uitsluitend op het Adriatische eiland Hvar en nergens anders ter wereld. Het is dan ook met recht een autochtone Kroatische druif te noemen die voornamelijk groeit op de Stari Grad wijngaarden.

Katholiek als de Kroaten zijn betekent bogdanuša letterlijk: 'een godsgeschenk'. Volgens de overlevering heeft de druif deze naam gekregen omdat de wijn voornamelijk gedronken werd tijdens religieuze bijeenkomsten.

De wijnen van deze druif zijn droog met een groengele tot gouden kleur en een laag alcoholpercentage. Het is een lichte makkelijk drinkbare wijn wat hem uitstekend geschikt maakt om bijvoorbeeld tijdens de lunch of op het terras te drinken.

Bogdanuša Night

Hvar is ook in toeristisch opzicht enorm in trek. Het langgerekte eiland is het 'nieuwe Ibiza', maar dan sjieker. Op Hvar worden ieder jaar in het zomerseizoen diverse kleine festivals gewijd aan deze inheemse druif met als hoogtepunt de 'Bogdanuša Night' waar je van alle bogdanuša producenten de wijn kunt proeven.

Twee vooraanstaande producenten van bogdanuša wijnen zijn onze wijnhuizen PZ Svirče en Vina Carić. In ons assortiment hebben we momenteel twee wijnen die zijn gemaakt van de bogdanuša druif. De witte cepagewijn Bogdanjuša (in het dialect met een extra j geschreven) van Vina Carić en de populaire Hadrian Prošek dessertwijn. Deze laatste wijn is gemaakt volgens de pasito methode. De druiven zijn laat geplukt en daarna gedroogd op stro matten waarna de wijn gemaakt wordt.

Vele toepassingen

Hoewel dessertwijn? Bij diverse restaurants serveren ze hem bij de Foie Gras en voor Schweppes Hebben we een zeer verfrissende cocktail ontwikkeld met Prošek, gingerale, limoensap, veel ijs en een gekneusde stengel bleekselderij. Een zeer veelzijdige wijn dus van een heel bijzondere druif.

Bogdanuša is ook bekend onder de volgende synoniemen: Bogdanoucha, Bogdanuša Bijela, Bogdanuša Mala, Bogdanuša Vela, Bogdanuša Vela Mladinka, Bojadanuša, Bojdanuša, Mladeinka, Vrbanjka en Vrbanjska.


Synoniemen voor Bogdanuša:

Bogdanjuša, Bogdanuša Bijela, Bojdanuša, Hvarka, Vrbanjka (allen synoniemen uit Dalmatië).

Druivenrassen die vaak foutief worden aangezien voor Bogdanuša:

Mladinka.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.