Croatiangrapes blog logo

Blogs over Kroatische druiven

autochtoon, markant en oeroud

Bogdanusa

De 'goddelijke' druif Bogdanuša

Geplaatst op: 18 augustus 2020
Er zijn vele inheemse druivenrassen in Kroatië en een uitermate 'goddelijke' variant is de bogdanuša. Deze witte druif groeit uitsluitend op het Adriatische eiland Hvar. Het is dan ook met recht een autochtone Kroatische druif te noemen.

Katholiek als de Kroaten zijn betekent bogdanuša letterlijk: 'een godsgeschenk'. Volgens de overlevering heeft de druif deze naam, die je uitspreekt als bogdanoesjá, gekregen omdat de wijn voornamelijk gedronken werd tijdens religieuze bijeenkomsten.

Het eiland Hvar is ook in toeristisch opzicht enorm in trek. Het langgerekte eiland is het 'nieuwe Ibiza', maar dan sjieker. Op Hvar worden ieder jaar in het zomerseizoen diverse kleine festivals gewijd aan deze inheemse druif met als hoogtepunt de 'Bogdanuša Night' waar je van alle bogdanuša producenten de wijn kunt proeven.

Waar groeit Bogdanuša?
Je vindt de Bogdanuša-druif echt uitsluitend op het Dalmatische eiland Hvar en nergens anders in de wereld. Op dit eiland werd al wijn gemaakt nog ver voor de oude Grieken zich er vestigden. Al in de tijd van de Illyriers werd hier wijnbouw gepleegd.

In 395 voor Christus stichtten de oude Grieken hier de kolonie Pharos. Deze naam is later verbasterd in Hvar (uitspraak: Gwaar). De locatie van de kolonie was het stadje Stari Grad wat letterlijk 'oude stad' betekent. De Bogdanuša druiven groeien op de velden rondom Stari Grad en deze Stari Grad velden zijn door Unesco beschermd. De velden zijn verdeeld in allemaal kleine plots die ommuurd zijn met opgestapelde stenen.

Vina Carić Bogdanjuša
Ons wijnhuis Vina Carić produceert een Bogdanuša-wijn van zeer hoge kwaliteit. De wijn is droog met een groengele tot gouden kleur en een laag alcoholpercentage. Het is een lichte makkelijk drinkbare wijn wat hem uitstekend geschikt maakt om bijvoorbeeld tijdens de lunch of op het terras te drinken.

Deze monocepagewijn Bogdanjuša (in het dialect met een extra j geschreven) is alom bejubeld en is door Betty Koster, de kaaskoningin van Nederland benoemd tot Superkaaswijn.


Synoniemen voor Bogdanuša:

Bogdanjuša, Bogdanuša Bijela, Bojdanuša, Hvarka, Vrbanjka (allen synoniemen uit Dalmatië).

Druivenrassen die vaak foutief worden aangezien voor Bogdanuša:

Mladinka.


Schrijf u in voor onze zakelijke nieuwsbrief

Bent u als wijnprofessional geïnteresseerd in Kroatische wijn voor uw winkel of horecagelegenheid, ga dan naar onze zakelijke pagina.

Wilt u weten waar u als particulier Kroatische wijnen kunt krijgen, bezoek dan onze consumenten pagina.