My Image

De bijzondere autochtone Dalmatische druif Pošip

Geplaatst op: 14 augustus 2016
Kroatië heeft vele autochtone druiven. De druif Pošip (uitspraak: Pòsjiep) is afkomstig van het schitterende eiland Korčula (Kortsjoelá) in de Adriatische Zee. Dit eiland is de thuisbasis van een aantal bekende en gerespecteerde inheemse witte druivenrassen waaronder de Pošip.

De druif wordt voornamelijk geteeld in de beschutte gebieden in het centrale deel van het eiland. Omdat het een delicate druif is om te telen gebeurt het grootste deel van het werk in de wijngaarden nog steeds met de hand.

Het is waarschijnlijk de druif met de best onderzochte geschiedenis die exact teruggaat tot het jaar 1864. De genetische analyse die is uitgevoerd op het ras heeft aangetoond dat het afkomstig is van twee minder bekende rassen, Bratkovina bijela en Zlatarska bistrica. Deze beide rassen zijn ook exclusief afkomstig van Korčula.

Het is dus zeker dat Pošip een echte inheemse druif is en niet naar Korčula is gebracht door de Grieken (die de druiventeelt op het eiland verder hebben uitgebouwd).

Zoet met voldoende zuren
De druiven worden relatief vroeg geplukt, en zijn buitengewoon zoet voor zo'n vroeg ras, terwijl ze toch voldoende zuren hebben. Een van de dingen die wijnliefhebbers bijna nooit doen is de druiven vers eten van de wijnstok. Maar als je ooit de kans krijgt met pošip druiven, eet ze dan direct van de stok, ze zijn heerlijk!

De droge witte wijn van deze druiven is vaak goudgeel en traant mooi in het glas. De wijn kan een vrij hoog alcoholgehalte hebben. De geur is zeer fruitig, doet denken aan abrikozen, citrusvruchten, amandelen en vijgen.

Jonge Pošip gaat uitstekend samen met schelpdieren en als aperitief. Wat meer gerijpte pošip is beste vriendjes met octopus.

Vorig jaar schreef 'vinpressionist' Hubrecht Duijker al over onze Madirazza Winery Pošip 2013: 'de variëteit pošip wordt beschouwd als misschien wel de beste witte van heel Kroatië. In dit geval smaakt zijn wijn pittig fris, haast hartig, met frisse fruittonen en een beetje bladgroen. Wat ‘m ook geschikt maakt om hartige taarten en salades te begeleiden. Kortom, dit is Kroatië’s antwoord op Grüner Veltliner'.

Wij kunnen alleen maar zeggen: probeer hem zelf! Proost! Of zoals we in Kroatië zeggen: Živjeli!