
Graševina, de meest voorkomende druif van Kroatië
Geplaatst op: 21 augustus 2016
Graševina (uitspraak: grasjewiená) is de meest voorkomende druif in Kroatië met een aandeel van 27 procent in de totale oppervlakte (ongeveer 7000 ha). Deze druiven groeien in het oostelijk deel van Kroatië in de provincie Slavonië tussen Hongarije, Servië en Bosnië in.
Het terroir en klimaat in centraal Slavonië geeft de druiven de ideale balans tussen zuren en alcohol, waardoor hiervan de meest drinkbare en aromatische graševina’s gemaakt worden. Deze mooie droge witte wijnen zijn vaak zeer fruitig met veel bloemen in de neus.
De druif is in andere landen ook wel bekend als Laški rizling (Slovenië), Olasz rizling (Hongarije), Rizling vlašky (Tsjechië), Welschriesling (Oostenrijk, Duitsland) en Riesling italico (Italië). De druif is overigens, zoals de naam wellicht doet vermoeden, niet hetzelfde als de Duitse riesling-druif.
Welschriesling
De afkomst van de graševina is enigszins onduidelijk. De Duitse naam welschriesling betekent letterlijk 'Romaanse Riesling', en de meeste van de synoniemen in Centraal-Europa zijn variaties op 'Italian Riesling'. Welschriesling zou dus wellicht naar Centraal-Europa gebracht kunnen zijn door de oude Romeinen. Echter, de Kroatische naam Graševina suggereert dat de oorsprong meer in het oosten van de Balkan zou kunnen zijn.
Door de wijnpers wordt de welschriesling soms als een simpel terraswijntje beoordeelt. Maar daarmee doe je de druif echt te kort en voor de Kroatische graševina’s geldt dat al helemaal niet.
Vanuit gastronomie oogpunt is graševina juist een uiterst flexibele wijn met enorm veel mogelijkheden. De kwaliteit komt het best tot zijn recht bij witvleesgerechten, zoet- en zout water vissen, maar ook bij wat sterker vlees. En last but not least, is het een waanzinnig goede combinatie met oesters!
Wij hebben een aantal prachtige graševina's in ons assortiment van het bijzondere wijnhuis Vina PP Orahovica waar de vrouwelijke wijnmaker Ivana Nemet de scepter zwaait in de kelder.